NOTÍCIES

La recuperació dels torrents i el Mas Miquel, més transport públic i l’aprofitament de l’aigua, les propostes ‘verdes’ d’Esquerra per a Valls

“Com a administració pública, tenim el deure d’aplicar un model natural més sostenible, que protegeixi el nostre entorn, però que també faci més agradable la vida a la ciutat”, assegura l’alcaldable republicana, Teresa Rull Ferré.

Joan Canela, Pau Tondo, Joan París i Teresa Rull, al Mas Miquel.
Joan Canela, Pau Tondo, Joan París i Teresa Rull, al Mas Miquel.

Membres de la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya a Valls han presentat avui, al Mas Miquel, les propostes en matèria d’espais verds, medi ambient, canvi climàtic i transició energètica. La candidata republicana a l’alcaldia, Teresa Rull Ferré, ha assegurat que el canvi climàtic “ens obliga a preveure i dissenyar accions que ens preparin per viure amb menys recursos naturals, que són finits. Per això, com a administració pública tenim el deure d’aplicar un model natural més sostenible, que protegeixi el nostre entorn, però que també faci més agradable la ciutat”. Rull ha afegit que “tenim una ciutat que s’està quedant enrere i això ens pot perjudicar en el futur. Tot allò que no fem ara ens acabarà passant factura”.

 

En aquest sentit, Esquerra contempla sis àrees d’actuació: zones verdes, mobilitat, transició energètica, gestió de residus, agricultura i gestió de l’aigua.

 

1.Zones verdes

 

La mitjana de zones verdes per habitant és de 10m2, però a Valls estem per sota d’aquesta xifra. Per tant, els parcs que tenim actualment són menys dels que necessitem. “Què vol dir això? -s’ha preguntat Teresa Rull- Que ens falten més zones verdes perquè els beneficis que proporcionen a la ciutadania són molts: rebaixen la temperatura dels carrers, es converteixen en espais de convivència i socialització, milloren la salut de les persones i fan la ciutat més amable i agradable”. Les propostes republicanes són:

 

-Recuperació dels torrents. No podem dilatar més la recuperació d’aquests espais de la ciutat que ens proporcionaran una gran anella verda com a zona per a l’oci, la pràctica de l’esport i la socialització.

 

-Recuperació del Mas Miquel com a àmbit d’ús social i espai verd més proper a la zona més poblada de la ciutat. Actualment, no aprofitem aquest entorn, que per moltes persones de la ciutat és història i que els omple de records. El Mas Miquel és el parc més gran que tenim i està infrautilitzat. L’hem de recuperar perquè torni a ser un dels punts de trobada de la ciutat. Cal que sigui un espai vigilat i dinamitzat.

 

-Pulmons verds a tota la ciutat. Crearem espais verds als barris perquè tothom tingui accés a zones enjardinades sostenibles (amb vegetació autòctona), amb ombra, per poder passar-hi l’estona, per passejar i socialitzar. Ara tenim places amb asfalt, sense arbres, que no conviden a estar-s’hi. Zones com algunes places de Sant Josep Obrer, de les Comarques, de la Fraternal i del Centre Històric, per posar alguns exemples. “Replantejarem la plantació de vegetació, que serà autòctona i més resistent i que, alhora, necessita menys reg. Així, garantirem l’ús eficient de l’aigua”, ha dit Teresa Rull.

 

2.Mobilitat

 

A ERC Valls estem compromesos amb la mobilitat sostenible. “Hem de ser conscients que a poc a poc haurem d’anar abandonant el cotxe, i això només serà possible si tenim alternatives de transport. Ens ho hem de creure i apostar-hi de veritat”, segons Rull. Les propostes:

 

-Mantindrem la gratuïtat del bus urbà. Estudiarem com fer-lo arribar a més espais de la ciutat. També és imprescindible que millorem les connexions amb els pobles de l’Alt Camp i amb altres ciutats del Camp de Tarragona.

 

-Millorarem les connexions ferroviàries amb Barcelona. Treballarem per incloure Valls a Rodalies de Barcelona amb una prolongació de la línia R2-Sud, per tal de facilitar els desplaçaments de les persones que estudien i treballen a Barcelona.

 

-Estudiarem la possibilitat d’implementar una tarifa plana de zona blava per als residents a Valls i les persones que hi tenen comerços.

 

-Estudiarem la possibilitat d’implementar zones verdes en alguns barris de la ciutat per facilitar l’aparcament del veïnat.

 

-Repensarem el model de carril bici que ha de tenir la ciutat com a mesura de promoció del transport sostenible.

 

-Realitzarem una campanya de sensibilització de l’ordenança municipal per regular els VMP -coneguts com a patinets elèctrics-, als carrers de Valls amb l’objectiu de pacificar la convivència entre ells, els cotxes i els vianants.

 

-Evitarem l’excés de vehicles al centre de la ciutat oferint aparcaments alternatius per disminuir el nombre de cotxes i no col·lapsar Valls quan se celebrin grans esdeveniments.

 

3.Transició energètica

 

Si volem complir amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030, és evident que cal transitar cap a un model energètic renovable i de proximitat per garantir l’accés a l’energia a preus assequibles.

 

-Encarregarem una auditoria per comprovar el grau d’eficiència energètica dels edificis municipals i el pla de treball posterior, del qual es derivaran algunes de les accions que executarem durant el mandat.

 

-Substituïrem els sistemes d’il·luminació i climatització convencionals dels equipaments municipals per sistemes energètics renovables i sostenibles, la qual cosa significa un estalvi econòmic a curt termini que revertirà en altres serveis municipals. I facilitarem ajudes als particulars perquè també ho puguin fer.

 

-Promourem la creació de comunitats energètiques locals per tal de caminar cap a la sostenibilitat energètica en la qual l’Ajuntament, els veïns i les veïnes, comerços dels barris, etc., puguin unir-se per gestionar l’energia.

 

-Augmentarem els punts de càrrega per a vehicles elèctrics en els pàrquings municipals, potenciant que la ciutadania vegi com a real la possibilitat de deixar enrere els combustibles fòssils pel que fa a la mobilitat.

 

-Incorporarem el transport sostenible (elèctric, hidrogen líquid o gas liquat) a tots els vehicles municipals.

 

4.Gestió de residus

 

Repensarem el model de gestió de residus per fer-lo més efectiu i assolir els objectius de reducció d’emissions de CO2 per al 2030 que proposa la UE, que hauria de ser del 55% el 2025 i del 60% el 2030.

 

A Valls, el percentatge de recollida selectiva és del 45%. Tenim contenidors amb les fraccions més importants: paper i cartró, vidre, envasos lleugers, orgànica i resta. Però aquest sistema és insuficient si volem millorar les dades. L’objectiu també és aconseguir una taxa justa. L’estratègia que apliquen molts municipis és la de tancar els contenidors, que només es poden obrir amb una targeta identificativa del domicili, i aplicar el porta a porta. Aquests sistemes contribueixen a canviar els hàbits i reciclar més. “Per això, estudiarem i impulsarem mesures que ens permetin assolir els objectius de la UE”, segons l’alcaldable.

 

5.Agricultura

 

No podem oblidar la pagesia, que afronta un problema greu pel que fa al relleu generacional, d’accés a la terra per part de nous actius, d’abandonament de les petites unitats d’explotació per manca de viabilitat econòmica, així com la inseguretat davant les inclemències meteorològiques”, ha recordat Teresa Rull. Per això, proposem les mesures següents, algunes de les quals són històriques i d’altres que s’adapten als temps actuals:

 

-Cercarem mecanismes i donarem suport a la pagesia perquè accedeixi a terres en desús (el que es coneix com a banc de terres), incentivant el relleu generacional agrari.

 

-Donarem a conèixer a la població els beneficis de consumir aliments procedents de l’agricultura ecològica, sostenible i regenerativa de proximitat per posar en valor els professionals que treballen la terra.

 

-Aproparem la ciutadania a la terra (jubilats, famílies, entitats, escoles) creant horts urbans, per oferir la possibilitat d’oci, aprenentatge i projectes d’entitats.

 

6.Gestió de l’aigua

 

Cal afrontar molts reptes des del municipi, com és la gestió de l’aigua en èpoques de sequera com l’actual. Ja n’estem patint les conseqüències. En molts pobles i ciutats de Catalunya s’estan fent restriccions d’aigua degut a la sequera, nosaltres des de Valls volem estudiar la situació i elaborar un pla de previsió de futurs problemes. Proposem:

 

-Fer una anàlisi sobre l’estat de l’aigua a Valls per preveure futures crisis de l’aigua.

 

-Revisar la xarxa d’aigua pública. Reparar els punts de pèrdues d’aigua per optimitzar la xarxa que tenim.

 

-Incorporar sistemes d’aprofitament d’aigua i d’optimització de consums en els edificis municipals.

 

-Millorar les instal·lacions de depuració.