NOTÍCIES

Esquerra Republicana afronta la necessitat d’habitatge a Valls amb noves promocions públiques i la mobilització de pisos buits de grans tenidors

L’alcaldable republicana, Teresa Rull Ferré, sosté que “seguirem potenciant, com ja hem fet des del 2015, polítiques públiques que garanteixin el dret a l’habitatge a tothom, que considerem fonamental”.

Joan París, Jordi Cartanyà, Magda Jové, Pau Tondo, Joan Canela i Teresa Rull.
Joan París, Jordi Cartanyà, Magda Jové, Pau Tondo, Joan Canela i Teresa Rull.

Esquerra Republicana de Catalunya a Valls ha presentat avui les seves propostes en matèria d’habitatge per als propers anys. L’alcaldable republicana, Teresa Rull Ferré, acompanyada per diversos membres de la candidatura, ha assegurat que “calen accions decidides i agosarades per posar habitatge a disposició dels veïns i les veïnes de Valls”. Per a Esquerra, en aquest proper mandat l’habitatge serà un dels temes fonamentals d’actuació a la ciutat. “Els i les joves -ha dit Rull- s’han de poder emancipar, les famílies han de trobar habitatges a uns preus que no els hipotequin de per vida i la gent gran ha de poder viure sense que el cost de l’habitatge se’ls emporti la major part de la pensió”.

Esquerra Republicana té l’habitatge com a prioritat i, per això, “seguirem potenciant, com ja hem fet, polítiques d’habitatge públic que garanteixin el dret a l’habitatge, que considerem fonamental i directament lligat a una vida digna per a tots els vallencs i totes les vallenques”, ha exposat la candidata. L’any 2015, Esquerra va entrar en el govern municipal i va crear la Regidoria d’Habitatge. Durant tot aquest temps, ha treballat per revertir la situació de manca d’habitatge, perquè molts pisos i cases que són propietat de particulars o de grans tenidors estan buits.

Precisament, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha anunciat que expropiarà els habitatges buits que pertanyen a grans tenidors en un total de 14 municipis catalans, entre els quals hi ha inclòs Valls, gràcies a la feina que es va realitzar mesos enrere des de la regidoria conjuntament amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) i la conselleria de Territori. Amb aquesta mesura es pretén destinar els habitatges desocupats al lloguer social i es posaran a l’abast de les famílies vulnerables i les víctimes de violència incloses en les meses d’emergència.

Esquerra Valls vol anar més lluny. Les propostes que inclou en el seu programa són, en quatre grans eixos:

1. Promoció pública d’habitatge:

-Creació de 30 habitatges de protecció oficial i lloguer assequible a la Mateueta, en ple Centre Històric de la ciutat. Recentment, s’ha tancat el conveni amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

-Potenciació de projectes d’habitatge cooperatiu amb convenis de col·laboració municipal que ajudin en el finançament (amb Sostre Cívic, 13 habitatges a Paborde, i amb La Titaranya, entre 16 i 19 habitatges més al barri antic).

-Col·laboració pública i privada. Promocions d’habitatges en sòl públic amb aportació de finançament públic per tal que el preu dels habitatges sigui assequible (Santa Marina-Sant Francesc, 8 habitatges per a joves). I altres actuacions que es puguin fer comprant cases velles, enderrocant-les i construint de nou.

-Treballar per tal que es facin noves promocions públiques d’habitatge en solars de grans tenidors.

2. Mobilització dels habitatges de grans tenidors:

-S’ha tancat amb l’Incasòl i l’AHC la compra de dos edificis de grans tenidors. Això permetrà disposar de 19 habitatges de protecció oficial al setembre.

-Es treballa per tal que l’AHC adquireixi un tercer bloc sencer de 10 habitatges d’un altre gran tenidor. I també es mobilitzaran 36 habitatges de la Sareb que estan en condicions d’habitabilitat.

3. Mobilització dels habitatges privats buits:

-Potenciar els ajuts a la rehabilitació, condicionats a posar els habitatges a lloguer social, és a dir, un 15% per sota de la mitjana del preu de lloguer actual a Valls.

-Fomentar la cessió temporal dels habitatges a l'Ajuntament per tal de rehabilitar-los amb plans d’ocupació. Un cop rehabilitats es posaran a lloguer amb preus assequibles.

4. Increment del parc públic d’habitatge per tal de donar resposta a les emergències socials:

-El 2015 Valls tenia 6 habitatges destinats a l'emergència, és a dir, per a aquelles persones que necessiten habitatge de forma urgent i no tenen recursos per poder fer front als preus de lloguer de protecció o bé que, per violència de gènere, es veuen obligades a canviar de domicili. Actualment n’hi ha 31, fet que representa un creixement del 516% respecte del 2015. Continuarem incrementant el parc públic d’habitatge: aquest 2023 se’n compraran 5 més.

-L’Ajuntament de Valls ha creat, a més, un reglament d’adjudicació d’habitatges i una taxa que es va adequant cada sis mesos als ingressos disponibles de la unitat de convivència.

Per tant, Esquerra Republicana afronta el problema de la manca d’habitatge amb mesures “realistes i concretes” -segons Teresa Rull-, que donen solucions a curt termini, mesures que volen ajudar els joves, les famílies i la gent gran que “volen viure a Valls i es mereixen habitatges dignes a preus assequibles” i que es complementaran amb altres propostes com:

-Més ajuts per al lloguer d’habitatge: increment de les ajudes per garantir l’habitatge a fi de millorar l’emancipació de les persones joves i amb menys recursos.

-Ajuts a les comunitats veïnals per millorar l’accessibilitat: subvencions per a la instal·lació d’ascensors, rampes i altres elements que ajudin a eliminar les barreres arquitectòniques.

-Ajuts a les adaptacions d’habitatges particulars: creació d’una línia d’ajuts destinada a adaptar els habitatges particulars de les persones amb dificultat de mobilitat o diversitat funcional.