OPINIÓ

'El pati republicà': Dilluns... Museu Casteller

Visita del conseller de Salut al Pius.
Visita del conseller de Salut al Pius.

En el ple de dilluns passat, la regidora de la CUP, Ester Huguet ens recordava, tot parlant del Museu Casteller, que les presses són males conselleres, una frase feta que comparteixo plenament. I encara més, si parlem de decidir una inversió sucosa que sobrepassa els sis-cents mil euros, recaptats als soferts contribuents. Tenim una responsabilitat política i ens devem a una ciutadania que continua la vida al marge d’aquests embats, però això no justifica una decisió que respon a una astúcia populista pròpia del període preelectoral.

Totes estem d’acord que l’obertura del Museu és una necessitat que la ciutat reclama des de fa anys. De fet ja s’hauria d’haver obert, però sense voluntat d’atiar més el foc, no entrarem a valorar per què no es va fer abans aquesta licitació, i no s’hi val a dir que la COVID-19 va obligar a aturar-ho i que hauria estat una inconsciència fer-ho, perquè aquests mesos de confinament i de restriccions haurien pogut servir per treballar amb tranquil·litat en una licitació que hauríem pogut analitzar amb prou temps i, probablement, avui dia ja podríem gaudir d’un museu que el centre històric també necessita perquè ajudarà i, molt, a revitalitzar-lo i a recuperar una part de la vitalitat que havia tingut.

Dimarts... El creixement del polígon industrial, en mans de l’Incasòl

Aquesta mateixa setmana visitava el polígon industrial de Valls el conseller de Territori, Juli Fernández, i oferia una roda de premsa per explicar el conveni que ha signat el Departament que dirigeix amb l’Ajuntament de Valls perquè l’Institut Català del Sòl pugui urbanitzar l’espai traspassat i començar a buscar empreses que vulguin instal·lar-s’hi, tan bon punt hagi adequat la zona (parcel·lació, carrers, il·luminació...). Una inversió de deu milions d’euros que permetrà millorar l’activitat econòmica local i crear més llocs de treball. Aquest projecte compensa la manca de sòl industrial després de la greu errada que va suposar voler tirar endavant un PDUAE sense consens.

En la roda de premsa el conseller també anunciava la construcció d’habitatges a la plaça de la Mataueta, 36 pisos (entre dotacionals i socials) que contribuiran a recuperar el centre històric i facilitaran que persones joves, i no tan joves, puguin accedir a un habitatge.

Dimecres... Generalitat i Ajuntament s’alineen per avançar en el parc sanitari

Dimecres l’alcaldessa, Dolors Farré, i el conseller de Salut, Manel Balcells, signaven un conveni que comprometia totes dues administracions a tirar endavant un parc sanitari que ha d’incloure la construcció d’un centre de cures intermèdies –el que fins ara hem anomenat sociosanitari–, un centre d’atenció primària per descongestionar el CAP Ignasi Sarró i un hospital nou. Celebrem la notícia perquè el nou parc sanitari es concep com un centre de proximitat per millorar les condicions de salut del pacient i la població.

Aquesta infraestructura és molt necessària, si tenim en compte que les instal·lacions actuals, que fins ara han donat un servei excel·lent a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, estan quedant obsoletes. Confiem, doncs, com va dir el conseller durant l’acte de signatura, que aquest conveni no «quedarà en paper mullat» perquè, tan bon punt Urbanisme posi els terrenys a disposició del Departament, Salut començarà les obres. Ara, doncs, la pilota és a la taulada d’Urbanisme, que ha de trobar un solar de 30.000 metres quadrats, que és el que es necessita per tirar endavant una infraestructura assistencial que doni servei a totes dues comarques.