OPINIÓ

'El pati republicà': El sector empresarial hi posa el coll

El conseller i l'alcaldable, divendres passat a AltCam Automotive.
El conseller i l'alcaldable, divendres passat a AltCam Automotive.

Va ser un encert visitar una de les empreses implantades al polígon de Valls amb l’Honorable Conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el president de l’Associació d’Empresaris del Polígon (ASSEM), Francesc Moix, i directius de la companyia que ens van explicar els processos productius.

Dia a dia sents a parlar de les empreses que hi ha instal·lades al polígon de Valls, però no sempre saps què fan i quina projecció tenen. Realment, doncs, va ser una sorpresa molt agradable comprovar que empreses de casa nostra són valorades arreu del món perquè treballen de manera impecable, seriosa, professional i amb una tecnologia punta –que evidentment no desvetllarem en aquest article–. Això em fa pensar que potser no els donem el valor i el reconeixement que es mereixen.

Han superat –i no totes– una pandèmia que les ha sacsejat de valent. Suporten la manca de matèries primeres, les incerteses d’un mercat fluctuant o la pujada de preus de l’energia. Per això moltes d’elles, com ens comentaven divendres tot dinant, volen guanyar la batalla del canvi climàtic i han instal·lat, o estan a punt de fer-ho, plaques solars a les teulades, per desafiar els monopolis energètics, malgrat els entrebancs que els posen. Són conscients que han d’adaptar-se a les noves necessitats, que el futur exigeix una transformació verda i que ja no hi ha marxa enrere.

El conseller aposta per la reindustrialització, la recuperació d’un sector que potser hem oblidat massa temps en favor del sector dels serveis, atrets per un degoteig constant de turisme que permet que moltes persones es guanyin la vida. Una industrialització que ha de caminar de bracet amb una formació professional i ocupacional de qualitat lligada estretament a les necessitats del territori per evitar la fuga de talents locals. És important, doncs, la formació professional dual perquè els joves de Valls i de la comarca tinguin l’oportunitat de fer pràctiques a les empreses de casa nostra per conèixer-ne el funcionament. El percentatge d’ocupació d’aquests joves en les empreses on han fet les pràctiques és altíssim.

A Valls, la recuperació del sector demana una implicació a tres bandes: l’Associació d’Empresaris del Polígon, que treballa per recuperar la vitalitat que havia tingut fa uns anys amb el suport dels associats i associades; l’Ajuntament, que haurà d’afrontar unes despeses per millorar la imatge del polígon i dignificar-lo per la manca d’inversions que hi ha hagut al llarg dels anys, i la Cambra de Comerç, una Cambra més forta i moderna, en sintonia amb els nous temps per projectar el teixit empresarial local.

Un polígon actualitzat, garantia de benestar i progrés, vol dir un polígon ben comunicat i de fàcil accés, ben il·luminat, net, segur. Una diagnosi ajudaria, i molt, a saber l’estat actual del polígon, el punt de partida. Per això mateix, una de les demandes dels empresaris reunits anava encaminada a aconseguir la connexió a l’A27 des de la zona nord del polígon per evitar colls d’ampolla i facilitar les entrades i sortides dels més de mil camions diaris que hi circulen.

I no podem oblidar que més ocupació a les empreses de Valls voldrà dir nous vallencs i noves vallenques que necessitaran un habitatge per viure-hi. La ciutat encara pot créixer més en habitatge, però aquest és un altre front que haurem d’encarar més endavant si no volem perdre oportunitats.