OPINIÓ

'El pati republicà': Quin Valls volem?

Teresa Rull, dimecres en l'acte de l'Assemblea Valls.
Teresa Rull, dimecres en l'acte de l'Assemblea Valls.

Debatre sobre el model de ciutat que volem és una pràctica agraïda. Valls és la nostra passió i sempre busquem maneres de millorar-la. Així, l'Assemblea de Valls ens va oferir, aquest dimecres, l'oportunitat de parlar del que més ens agrada i no hi vam faltar. El Fòrum municipalista per la independència va posar sobre la taula les propostes dels tres partits polítics independentistes. Com a alcaldable d'Esquerra Republicana de Catalunya, vaig tenir la sort de poder-hi intervenir. Es van analitzar quatre blocs temàtics proposats uns dies abans pels organitzadors de l'acte: llengua, antirepressió, sobirania econòmica i sobirania energètica. Vaig aportar-hi les nostres idees. Anem a pams.

LLENGUA

La llengua pateix una situació de decaïment i de retrocés. És una evidència molt clara cada dia que passa en tots els àmbits i en tots els sectors poblacionals (joves, adults, gent gran...). Calen accions decidides i valentes per frenar-ho. L’Ajuntament s’hi ha d’implicar, i ho fa per exemple amb campanyes adreçades al jovent i al comerç. Però cal la complicitat dels vallencs i les vallenques, de la societat en general.

Proposem que l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) segueixi sent el canal per recollir les queixes lingüístiques. Alhora, treballem amb l’escola de formació d’adults, l’Oficina de Català i els Serveis Socials per garantir la formació en llengua catalana a les persones nouvingudes. I en l’àmbit sanitari, es promouen cursos específics de català i de sensibilització per a metges/metgesses nouvinguts/des i insistirem en la formació lingüística dels treballadors municipals.

ANTIREPRESSIÓ

No podem normalitzar la repressió. Hem de seguir aprovant mocions des de l’Ajuntament en suport a les persones represaliades, com ja hem anat fent. Al mateix temps, des de l’ajuntament mai s’afavorirà la presència de col·lectius i partits polítics antidemocràtics i feixistes a la ciutat, i es denunciarà tot allò que no s’ajusti a les normes i la bona convivència als carrers, però no es pot impedir que hi siguin. El paper de la Policia Local en un municipi en aquest àmbit és fonamental. Ha d’estar ben equipada tecnològicament, en efectius i en recursos materials. I el que realment és important és que hi hagi una bona planificació de les polítiques de seguretat i de la gestió del cos policial.

SOBIRANIA ECONÒMICA

Com a partit, sempre ens hem posicionat a favor de la sobirania fiscal, o sigui pagar els impostos estatals a través de l’Agència Tributària de Catalunya. En matèria de contractació pública, a l’Ajuntament ja es promociona la contractació d’empreses de proximitat en contractes de menys import (contractes menors) i l’aplicació de criteris de sostenibilitat ambiental i consciència social en les contractacions de més volum econòmic (licitacions).  També estem potenciant des de la nostra regidoria el comerç de proximitat, i no deixarem de fer-ho, amb polítiques per reactivar el comerç al centre històric, campanyes de promoció i foment del mercat setmanal.

SOBIRANIA ENERGÈTICA

Hem d’apostar per les energies sostenibles i més netes en els edificis i les instal·lacions municipals i per la creació de comunitats energètiques locals. Tenim el compromís amb la mobilitat sostenible, per anar substituint el cotxe pel transport públic, amb mesures que ja fem com la gratuïtat del transport urbà. En la nova licitació del servei es vol incorporar el transport sostenible i replantejar les línies perquè arribin a tot arreu i amb prou periodicitat. Finalment, volem incrementar els aparcaments dissuasoris, augmentar la recollida selectiva, estalviar aigua amb noves mesures, ampliar els espais verds i recuperar, d’una vegada per totes, el tomb de torrents per millorar la qualitat de vida de les persones.