OPINIÓ

'El pati republicà': Sonen les campanades...

Tot a punt per encetar l'any 2023.
Tot a punt per encetar l'any 2023.

Tenim el raïm a punt, la Mariona i el Miki Núñez, ben engalanats, preparats per a les campanades. L’any s’escola, i com cada any per aquestes dates, sembla que ens correspongui de fer balanç. La por que es va instaurar entre nosaltres el 2020 i fins el 2021 comença a esvair-se, tot i que encara hi ha persones temoroses que prefereixen mantenir el distanciament que la pandèmia ens va imposar sense voler-ho. Malgrat tot, hem restituït els retrobaments familiars, les abraçades, les encaixades de mans i els petons que tant hem trobat a faltar durant aquests dos anys. Les relacions familiars i les socials són molt necessàries en la vida de les persones, i des de l’Ajuntament hem treballat per recuperar la normalitat, la dinàmica del dia a dia que vam deixar enrere. Activitats dins i fora de l’escola, teatre, música, dansa, concerts, literatura, castells, fires gastronòmiques, calçotades, campionats esportius... han retornat als espais perduts que havien ocupat, als carrers i places de Valls.

De mica en mica la crisi de la COVID-19 va passant de llarg, però la invasió russa a Ucraïna ha obert una nova crisi a Europa, milers de persones desplaçades, la majoria dones i infants, fugint d’una guerra que no han començat i que fa més de deu mesos que dura. A Valls també n’han arribat i els hem acollit, els hem ofert serveis socials, protecció, prestacions, habitatge, educació per als nens i nenes, atenció psicològica i oportunitats de mitjans de vida per minimitzar l’impacte d’una guerra que no oblidaran mai i per ajudar-los a fer més suportables aquests mesos tan durs. I tot aquest suport no hauria estat possible sense el caliu i la solidaritat de la comunitat ucraïnesa establerta a Valls.

Hem avançat i encarem l’any nou, concentrant els nostres esforços a iniciar projectes o consolidar els ja existents sense parades brusques injustificades que els aturin: Can Xapes, Museu Casteller, nou equipament sanitari, Ca Padró com a futura seu de l’Escola de Música, la caserna de la Policia Local..., són assignatures pendents per a la ciutat que no poden esperar més, que reclamen l’espai que els toca de fa temps. Tenim molts reptes entre mans i 365 dies per endavant, fem-ne un bon ús, no malbaratem el temps en debats estèrils i anuncis oportunistes i populistes que no porten enlloc i que no ajuden gens el benestar dels vallencs i vallenques.

El 2023 estarà condicionat per les eleccions municipals del mes de maig. Això, però, no ha de frenar el dia a dia, no ha de limitar les nostres accions, no ha de voler dir interrompre trajectes ja encarrilats, no ha de voler dir no començar-ne de nous. Hem de continuar treballant pels vallencs i vallenques i fer-ho amb il·lusió, ganes, empenta, esforç, aprenentatge constant, dedicació i, per damunt de tot, amb generositat, coratge i vocació de servei, per fer-los la vida una mica més fàcil i més amable. Les persones que ens dediquem a la política, i més concretament a la política local, assumim el compromís d’estar al costat de les persones, de respondre a les seves necessitats des del municipalisme, amb una escolta activa i sincera, perquè l’Ajuntament és l’administració més propera a la ciutadania, la que coneix millor que cap altra els seus interessos i les seves necessitats. I ens toca recollir i canalitzar els seus suggeriments i les seves propostes per millorar la seva vida i el dia a dia de la ciutat.