OPINIÓ

'El pati republicà': Fum, fum, fum...

Nadal a Valls.
Nadal a Valls.

S’acosten les festes de Nadal i els llums que il·luminen els carrers a mitja tarda des de fa dies ja ens les anuncien. Per això no podem passar per aquí sense parlar-ne, ni que sigui, en un breu article. Anades i vingudes de persones atrafegades, famílies traginant a les cuines per tenir a punt un dinar de Nadal excepcional, amics invisibles poc originals, felicitacions, recitals de nadales, dinars d’empresa que allarguen les sobretaules, pessebres i arbres nadalencs ocupant espais distingits de casa nostra, Missa del Gall, nens dempeus a les cadires recitant poemes de Nadal esperant unes monedes... Rituals quotidians que cada any tornen a envair les nostres vides per fer-nos-les una mica més amables.

Des de l’Ajuntament, per acompanyar aquests dies, hem preparat una programació  pensada per distreure petits i grans durant uns dies envoltats de màgia, fantasia i il·lusió. La Regidoria de Comerç i Turisme recupera la campanya El comerç de Valls s’ho val, una iniciativa més que s’afegeix a les moltes que es fan durant l’any per incentivar les compres als establiments de la ciutat. L’any passat va tenir molt d’èxit i segur que enguany també sorprendrà.

El Fumera ja s’ha passejat pels carrers avançant les festes, un ball acomiadarà l’any i donarà la benvinguda al 23. Els petits faran cagar el tió a cops de bastó, els patges reials recolliran les cartes de tots els xiquets i xiquetes perquè els Reis d’Orient puguin portar-los els regals tan esperats. Traiem la pols al Parc de Nadal que feia uns anys que havia desaparegut del calendari nadalenc. I també hi ha més novetats: el casal d’hivern que omplirà les matinals dels últims dies de l’any, tan bon punt tanquin els centres educatius, perquè tots els nens i nenes puguin conèixer jugant, descobrint i experimentant com celebren les festes les altres cultures que conviuen a Valls. I per a la primera setmana de gener, el casal lingüístic, una iniciativa de cohesió social, adreçada a l’alumnat nouvingut que té dificultats per comunicar-se en català.

Jo espero amb il·lusió el Nadal, malgrat que per a molts hagi perdut l’esperit religiós i  i s’hagi convertit en la festa més consumista del calendari. És una època d'estimar, recordar i retrobar-se. No oblidem, però, que per a molts, són dies de tristesa i soledat. Acompanyem-los i fem-los les festes més agradables.

«Bum, Bum»

Un any més, i ja en són una bona pila, Catalunya celebra La Marató, una moguda saludable i molt efectiva que serveix per mobilitzar tothom, com no és capaç de fer-ho cap altra acció que tinguem present; és el màxim exponent de la participació ciutadana, perquè ningú no en queda exclòs.

TV3 ja ho té tot a punt per a una nova edició, enguany destinada a les malalties cardiovasculars. Pobles i ciutats es bolquen en activitats perquè tothom pugui participar-hi i fer un donatiu que es destinarà a impulsar projectes de recerca.

Valls també és solidària i moltes entitats organitzen actes per recaptar fons per la Marató. Diumenge passat, per exemple, el Col·legi Claret organitzava una matinal esportiva familiar.  Aquest dissabte n’agafarà el relleu el CB Valls, que des de bon matí farà rodar la pilota per la pista del club vallenc i no deixarà de fer-ho fins passades les nou del vespre, quan acabi el partit del CB Valls i el CBT. 

Claret i CB Valls són només un botó de mostra de la vitalitat que té a Valls La Marató. Un any més prenguem consciència de les malalties cardiovasculars i siguem generosos.