OPINIÓ

'El pati republicà': Només sí és sí

Llaç lila a la façana de l'Ajuntament de Valls.
Llaç lila a la façana de l'Ajuntament de Valls.

El dia 7 d’octubre va entrar en vigor la nova llei del «només sí és sí». No en parlarem, ja se n’ha parlat prou i ja ha causat massa rebombori una llei que, a priori, sembla que només hagi de servir per rebaixar les condemnes d'agressors sexuals. Amb la nova llei, tant les condemnes per violació com per violació amb agreujants han anat a la baixa, de 6 i 12 anys a 4 i 7, respectivament, la qual cosa afavorirà que alguns presos ja puguin sortir de la presó.
 
A les portes, però, del 25 N, Dia Internacional per a la Erradicació de la Violència vers les Dones, no podem passar per alt l’increment de casos de violència masclista que es va registrant cada any. Amb tot, hi ha una dada positiva, les dones ens atrevim cada vegada més a denunciar els agressors, però encara estem lluny de denunciar totes les agressions que es cometen. Comencem a empoderar-nos, a ser conscients que no tenim la culpa de res, senzillament només ens poden culpabilitzar de ser dones. Malgrat tot, encara hi ha moltes noies, menors d’edat, que no denuncien, que s’amaguen perquè tenen vergonya, por de les represàlies, de les crítiques d’una societat carregada de prejudicis que jutja de seguida i les assenyala amb el dit.
 
Només aconseguirem que els abusadors no surtin impunes de les agressions si les dones denunciem els abusos sexuals i els maltractaments físics. I tothom ha de tenir clar que els únics culpables són els agressors, aquells que fan valdre la superioritat de la força per sotmetre una dona i atemptar contra la seva dignitat i llibertat.
 
«Valls viu la moda»
 
Diumenge es va viure una nova edició de Valls viu la moda, la passarel·la que llueix les últimes tendències en moda de dona, home, perruqueria, joies i complements. Establiments de Valls, compromesos amb el comerç local, van desfilar durant dues hores per mostrar les novetats de tardor-hivern davant un públic molt satisfet amb tot allò que veia.
 
Així mateix comerç i cultura es van fusionar en un certamen que va combinar, amb encert i bon gust, la desfilada de models amb elements escènics, com la música amb Maria Jacobs i la dansa del Centre Adagi i del Club de Twirling de Valls. Un espectacle contemporani amb espai per a tothom: nens i nenes, joves i no tan joves que van desfilar amb gràcia i simpatia. Una demostració més que el comerç local té molta vida i ens convida a quedar-nos a Valls i comprar als nostres establiments.
 
Des d’aquí vull agrair la gran feina que ha fet la Rosa Maria Icart al capdavant de l’organització d’aquest certamen i confiem que la desfilada no es perdi ara que ella ha anunciat que és l’última vegada que organitza el Valls viu la moda. Gràcies, Rosa, per liderar iniciatives comercials que contribueixen a animar el sector a Valls.
 
I si no embrutéssim...
 
La meva mare sempre diu que no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta. Els carrers i places de Valls no estan prou nets, diuen els vallencs i vallenques a peu de carrer, però som tots i cadascun dels veïns els qui en som responsables. Podem exigir al servei municipal de neteja que passi per tots els barris de la ciutat més sovint. De fet, en el proper mandat serà prioritari per a nosaltres millorar-lo notablement perquè l'actual no és prou satisfactori. Però tots som Valls i tots hem de cuidar-la i estimar-la.​​​​​​