OPINIÓ

'El pati republicà': Ja no hi valen excuses

Can Xapes.
Can Xapes. | David Requena Giró

Gairebé un milió set-cents mil euros d’ajuts europeus per acabar Can Xapes. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha seleccionat aquest projecte dels més de mil que s’hi van presentar perquè en va valorar la solidesa i la qualitat arquitectònica. Ara correspon a l’Ajuntament de Valls acabar, d’una vegada per totes, les obres de rehabilitació de la que ha de ser la seu de la llar del jubilat i un casal cívic. I ja no s’hi valen excuses.

La Llar del jubilat es va veure obligada a tancar portes temporalment perquè es van detectar deficiències a l’estructura de l’edifici situat a la muralla de Sant Antoni l’any 2008. Els socis i sòcies es traslladaven a l’estació d’autobusos, una mudança que havia de ser provisional, però que, després de catorze anys, gairebé s’ha enquistat i s’ha convertit en definitiva. Sortosament, però, el març del 2022 s’anunciava l’inici de les obres, unes obres que havien de servir per facilitar l’accessibilitat i adaptar les instal·lacions a les necessitats de l’equipament, després de consensuar-ho amb els associats.

Celebrem que el Ministeri hagi valorat el projecte de Can Xapes i la singularitat de l’edifici, perquè aquest finançament ha de permetre que les obres es puguin fer d’una tirada, sense interrupcions i en una sola fase per accelerar un compromís que arrenca del 2015 i no encantar més una obra que fa massa anys que espera i que esperen les persones que cada tarda hi passaven una estona buscant una mica de companyia i entreteniment.

Energies renovables

Tampoc no s’hi valen excuses per a les energies renovables. Cal apostar de forma decidida i sense peròs per polítiques energètiques transformadores. Estem perdent el tren de les renovables i potser ja no hi serem a temps. Hi ha molta feina a fer si volem complir els objectius abans del 2025.

Hem d’afrontar la crisi climàtica mitjançant la transformació del model energètic actual. Perquè aquesta transformació sigui real, cal encarar el gran repte que comporta la democratització de l’energia, que ens ha de permetre que les decisions sobre el sector energètic deixin d’estar en mans de les grans empreses energètiques. Per fer-ho possible els vallencs i les vallenques comencem a prendre el control del nostre consum energètic, ens anem adonant que hi ha altres energies alternatives, més netes i més sostenibles.

L’Ajuntament no es pot quedar enrere. Hauria d’haver liderat aquest procés de canvi, implementant energies sostenibles als edificis municipals amb plaques solars o sistemes de calefacció amb biomassa en centres educatius, museu, instal·lacions esportives del Fornàs, Biblioteca..., per evitar consums energètics molt alts i i punts de recàrrega (només n’hi ha un a la zona del Vilar).

Cal pensar en el futur dels nostres fills, no els el podem hipotecar. Posem-nos-hi.

No em ratllis!
Aquesta setmana els nois i noies de primer d’ESO dels centres educatius de Valls han participat en tallers de simulació de consum de substàncies addictives i al teatre fòrum No em ratllis, al Teatre Principal, una proposta que es treballa coordinadament amb professionals del Centre d’Atenció Primària de Valls. Des del CAP es programen altres intervencions adreçades a disminuir els riscos pel consum de substàncies addictives entre els joves.