OPINIÓ

'El pati republicà': Arribant a la meta

Teresa Rull i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la Fundació Ginac.
Teresa Rull i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la Fundació Ginac. | David Requena Giró

Enguany, amb motiu de Santa Úrsula, hem recuperat la cursa de diumenge al matí, una cursa popular que empeny tothom, petits i grans, aficionats i experts corredors, a concentrar-se al Pati per completar un recorregut apte per a tots els públics. En volem parlar també per un altre motiu. La cursa ha estat inclusiva. Amb la voluntat que les festes locals siguin per a tothom, –i quan diem tothom ho diem en el sentit ampli de la paraula, sense restriccions–, l’Ajuntament va facilitar el recorregut, coordinat amb el traçat principal, perquè joves i no tan joves amb discapacitat intel·lectual o amb mobilitat reduïda fossin un dorsal més i poguessin arribar a la meta com tots els altres participants. I ho van aconseguir. Tots els joves de la Fundació Ginac que hi van prendre part van trepitjar la línia d’arribada.

La Comissió Fem Pinya ha treballat coordinadament per fer sentir totes les veus en les festes locals. Aquesta cursa, com totes les altres accions que s’han fet, potencia la visibilització, la inclusió, la convivència i, per tant, la normalització de les persones amb discapacitat intel·lectual a la societat.

Santa Úrsula també marca a Valls el final de la temporada castellera. Sí, certament encara hi ha l’actuació a Vila-rodona el primer cap de setmana de novembre, però posar tota la carn a la graella les colles locals ho fan per la diada de Santa Úrsula. Diumenge passat la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls culminaven una temporada marcada per la represa de la normalitat. L’any passat ja es van bastir alguns castells, però, amb molt bon criteri, la prudència es va imposar i les colles van optar per castells menys arriscats. Enguany, però, ha tornat la rauxa, i Joves i Vella han exhibit, amb més o menys encert, les seves millors cartes.

Envellir amb benestar

Aquesta setmana, el Patronat de la Fundació Vilaniu aprovàvem d’acollir-nos a una subvenció que concedeix la Fundació la Caixa amb un projecte molt innovador que permetrà millorar la vida de les persones grans, perquè en potenciarà la mobilitat, la coordinació, l’autonomia i les habilitats cognitives.

No cal insistir més que l’estil de vida depèn dels nostres hàbits. Expressions tan sentides com fer exercici físic moderat, alimentar-se de manera saludable, desenvolupar activitats mentals, relacionar-se amb el veïnat... ens ajuden a sentir-nos millor i, sent més agosarada, a allargar la vida. L’esperança de vida ha augmentat molt en els últims anys, però no n’hi ha prou a fer anys i bufar cada any una espelma més al pastís. Cal fer-los amb salut, amb qualitat, amb bon humor, amb esperit positiu, incorporant conductes i nous hàbits en benefici nostre.

Celebrem, doncs, que la Fundació Vilaniu treballi en un projecte d’envelliment actiu, que contribuirà a endarrerir l’aparició de malalties i potser, fins i tot, ens garantirà una vellesa amb bona salut.

Estics colpejant durant 50 anys

Per molts anys! L’Hoquei Club Valls va celebrar la setmana passada 50 anys de trajectòria esportiva. Aprenentatge, esforç, solidaritat, compromís, diversió, respecte, pertinença al club... són només alguns dels apel·latius que podem atribuir a un club que fa 50 anys que treballa l’esportivitat.